7 Τροφές που πρέπει να βάλουμε στην καρδιά μας

Κάποιες τροφές χάρη στα συστατικά που περιέχουν προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα και περιορίζουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε προβλήματα με την καρδιά μας, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Γνωρίστε, λοιπόν, ποιες τροφές αγαπά η καρδιά σας και προστατεύστε την τρώγοντας έξυπνα.
Αβοκάντο

Προσθέστε λίγο αβοκάντο στα σάντουιτς ή στις σαλάτες (ταιριάζει πολύ με το σπανάκι), ώστε να αυξήσετε τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά στη διατροφή σας. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, που περιέχει το αβοκάντο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης LDL, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα της «καλής» χοληστερίνης HDL στον οργανισμό. Το αβοκάντο επιτρέπει ακόμη την απορρόφηση από τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως το β-καροτένιο και το λυκοπένιο, που είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς μας.
Σπανάκι

Τo σπανάκι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καρδιάς σας σε καλή κατάσταση, χάρη στις ποσότητες της λουτεΐνης, φυλλικού οξέος, καλίου και φυτικών ινών που περιέχει. Σχεδόν όλα τα λαχανικά όμως μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία και την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που εξέτασε πάνω από 15.000 άνδρες, χωρίς καρδιακή νόσο, για μια περίοδο 12 ετών. Όπως προέκυψε εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δυόμιση μερίδες λαχανικών την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 25% περίπου, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν λαχανικά. Κάθε επιπλέον μερίδα λαχανικών μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων κατά 17%.
Τόνος

Ο τόνος, ο σολομός και τα «παχιά» ψάρια περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για την καρδιά, επειδή μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη, μειώνοντας παράλληλα και τις πιθανότητες καρδιοπάθειας. Τα οφέλη αυτά οφείλονται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων των ψαριών . Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή διατροφή με ψάρια, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από τη στεφανιαία νόσο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα.
Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το λάδι της ελιάς είναι επίσης πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης (LDL), ενώ αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης (HDL). Διευκολύνει ακόμη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα λαχανικά. Η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει συσχετιστεί με χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο.
Πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης όσο και στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Επιπλέον δεν μας επιβαρύνει με θερμίδες (αν δεν βάλουμε ζάχαρη) και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι τανίνες, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Το πράσινο τσάι μάλιστα θεωρείται πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Δημητριακά ολικής άλεσης

Σύμφωνα με μελέτη η οποία έχει δημοσιευτεί στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, η διατροφή με δημητριακά ολικής άλεσης όπως λ.χ. ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, σε καθημερινή βάση, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σοκολάτα

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει την πίεση και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή), που έχουν ισχυρή προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκεκριμένα το κακάο της μαύρης σοκολάτας περιέχει κυρίως τη φλαβονόλη, μια ουσία που έχει προστατευτική δράση για τις αρτηρίες.
Διατροφικές συμβουλές για την καρδιά σας

Περιορίστε την κατανάλωση των λιπαρών και ιδιαίτερα των κορεσμένων (βούτυρο, κόκκινο κρέας, αλλαντικά )

Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο (μονοακόρεστο έλαιο) ως την κύρια πηγή λιπαρών στη διατροφή σας

Να τρώτε με μέτρο τις τροφές που είναι πλούσιες σε χοληστερίνη

Μην καταναλώνετε πολύ αλάτι. Μην ξεπερνάτε το ένα με ενάμισι κουταλάκι αλάτι την ημέρα (4-5 γραμμάρια). Για να το καταφέρετε, περιορίστε το αλάτι στο μαγείρεμα και αποφύγετε τα αλμυρά σνακ.

Πηγή: http://news.pathfinder.gr/health/features/food-for-heart.html