Τέσσερα καρδιολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοούμε

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα καρδιολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται αλλά αντίθετα να μας οδηγούν κατευθείαν στο γιατρό.

Δυσφορία – πόνος

Οποιαδήποτε ενόχληση στο στήθος που είναι διάχυτη πρέπει να μας οδηγεί στο γιατρό. Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν τον πόνο σαν βάρος ή κάψιμο ή έντονο σφίξιμο. Αντανακλαστικός πόνος μπορεί να υπάρχει και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στους ώμους, στο σαγόνι, στα χέρια, στην πλάτη ή και στο στομάχι. Στους άνδρες πονάει συνηθέστερα το αριστερό χέρι ενώ στις γυναίκες και τα δύο χέρια ή οι ώμοι. Πολλές φορές ο έντονος πόνος συνοδεύεται και από έντονη εφίδρωση.

Δυσκολία στην αναπνοή – εύκολη κόπωση

Ασυνήθιστα εύκολη κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή στις βασικές καθημερινές ασχολίες που αναγκάζουν το άτομο να σταματήσει τη δραστηριότητα του πρέπει να οδηγούν κατευθείαν στο γιατρό. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν πια τις σκάλες ή το μικρό ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στο σπίτι τους ή αδυνατούν να κάνουν όπως παλιά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ζάλη, ναυτία και τάση για εμετό

Οι αρρυθμίες που πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές εκδηλώνονται με πρώτο σύμπτωμα τη ζάλη η ακόμα και τη λιποθυμία.

Πρησμένα πόδια

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού καρδιολογικού προβλήμματος όπως καρδιακή ανεπάρκεια αλλά συνήθως συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία. Πολλές φορές τα πρησμένα πόδια είναι αποτέλεσμα άλλων πιο ανώδυνων καταστάσεων όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων ή λόγω κάποιου αντιυπερτασικού φαρμάκου.